torsdag 31 mars 2016

Hyllvärmare 2016

Under mars månad har bloggen Fantastiska berättelser haft en utmaning om att läsa så många hyllvärmare som möjligt. En perfekt utmaning för mig som har många olästa böcker i hyllan. Jag gick ut ganska starkt i början av månaden men sen tappade jag fart och läslust så min sista hyllvärmare har jag inte hunnit läsa klart ännu.

Under månaden läste/lyssnade jag totalt fem böcker, enbart tre är hyllvärmare. De två som inte var hyllvärmare var den ena en ljudbok som råkade bli klar under månaden och den andra läste jag i Lyrans jordenrunt-utmaning. Jag började redan i februari med hyllvärmaren Agnes som (på grund av skottdagen) blev utläst i februari och kan därför inte räknas med i utmaningen, men en riktigt bra bok som jag är glad att jag plockade ut från bokhyllan och läste.

Mina hyllvärmare lästa under mars:
jaktturen av Agnes Desarthe - betyg 4
Alla mina vänner är superhjältar  av Andrew Kaufman - betyg 5
Sophies historia av Jojo Moyes - betyg 5
Börjat på Ögonblicket av Douglas Kennedy

Det var några riktigt bra böcker jag hittade i hyllan!

fredag 25 mars 2016

Hönan som drömde om att flyga

Titel: Hönan som drömde om att flyga
Författare: Sun-Mi Hwang
Läst: 2016-03-22 - 2016-03-25
Betyg: 5
Första meningen: "Ägget rullade ner till hönshusets trådnät där det tog stop."

Hönan som drömde om att flyga är en berättelse om hönan Knopp som drömmer om ett liv utanför hönshuset. Hon är värphöna och hennes högsta önskan är att få ruva sina ägg och se dem kläckas och en dag tar hon chansen och flyr ut i en frihet hon inte känner till. Livet i frihet är svårt men hönan är modig och vägrar acceptera de regler som andra satt upp för hennes liv. 

Hönan son drömde om att flyga är en vacker historia om att följa sitt hjärtas önskan. Illustrationerna i boken förhöjer läsupplevelsen, en fantastisk liten bok helt enkelt. 

Citat: "Trots att ett älskat liv hade släckts på bara ett ögonblick, var världen redan stilla. Träden, stjärnorna, månen och gräset tystnade som om de inte hade sett något alls."





måndag 14 mars 2016

Sophies historia

Titel: Sophies historia
Författare: Jojo Moyes
Läst: 2016-03-07 - 2016-03-14
Betyg: 5
Första meningen: "Jag drömde om mat"

Sophies historia handlar om två kvinnor under två olika århundraden det som för den samman är en tavla av Sophie som hennes man målat av henne. 
Historien om Sophie utspelas under första världskriget. Hon driver med sin syster ett hotel i norra Frankrike medan deras män slåss vid fronten. Längtan efter sin man driver Sophie till ett ödestigert beslut. 
I modern tid träffar vi Liv. En ung änka som har svårt att gå vidare efter hennes mans hastiga död. På hennes sovrumsväggar hänger en tavla som hon fått av sin man i present, det är tavlan av Sophie. Historien om Sophie börjar nystas fram då Liv måste bevisa att tavlan tillhör henne. 

Jag blir väldigt fäst vid båda kvinnorna och deras olika slag för det de älskar och tror på. Jag tycker det här är Jojo Moyes bästa bok! 

Citat: "Är det ens möjligt att bli den person man en gång var, undrar hon. Och innan svaret förlamar henne lyfter hon upp resväskan och nästan springer mot tunnelbanan."



söndag 6 mars 2016

Alla mina vänner är superhjältar

Titel: Alla mina vänner är superhjältar.
Författare: Andrew Kaufman
Läst: 2016-03-06
Betyg: 5
Första meningen: "Tom och Perfektionisten sitter i väntrummet vid Gate 23, Terminal 2, Lester B Pearson Internstional Airport."

Alla mina vänner är superhjältar är en fantastisk liten kärlekshistoria. Tom är en vanlig man som umgås med superhjältar, han förälskar sig i Perfektionisten (som gör allt perfekt) och efter att hon blivit hyptnotoserad av sitt ex Hypno kan hon inte längre se Tom; han är osynlig för henne. Kommer Tom lyckas bli synlig för Perfektionisten igen? 

Det låter kanske absurt, och det är en surrealistisk bok men ändå är den verklig och mänsklig. Man behöver bli vän med sin egen superkraft  och inte trycka undan den utan acceptera den för att nå sin fulla superhjältepotential.

Jag älskar verkligen delarna då olika superhjältar beskrivs. Som Slöfocken: 
"Slöfocken hatade sig själv. Han visste att han var lat. Han hade ett jobb som inte ledde någon vart men inga planer på att skaffa ett bättre. Hans förhållande var av-och-på, och han kom aldrig iväg till gymmet fastän han alltid betalade medlemsavgiften.
Han hade möglig mat i kylen och han såg repriser på TV. Ibland hade han på sig samma par strumpor två gånger på en vecka. 
Slöfocken kunde sitta i soffan, förlamad av allt han inte tog tag i. Sedan en dag, en onsdag, sa han bara "Skitsamma!" Han slängde upp händerna i luften och sa "Skitsamma!" Detta var dagen då Slöfocken upptäckte sin superkraft, en fantastisk förmåga att säga "Skitsamma!" och verkligen ärligt mena det."

En perfekt bok att streckläsa i bilen på väg till Sälen :) 

Citat: "Och där, under hjärtat, hittade hon en rostig plåtlåda. Hon öppnade den. Inuti låg hans hopp, hans drömmar och hans rädslor. Hon stirrade på dem. Hon blev förvånad över att de var där och förvånad över hur vackra de var. I precis det ögonblicket blev Perfektionisten kär i Tom."



lördag 5 mars 2016

Jaktturen

Titel: Jaktturen
Författare: Agnes Desarthe 
Läst: 2016-03-01 - 2016-03-05
Betyg: 4
Första meningen: "Jag skulle vilja dö en naturlig död."

Jaktturen handar om Tristan som ger sig ut på en jakttur för att komma in i gemenskapen i den lilla franska byn. En skadad kanin, olycka och oväder gör att jaktturen inte blir en vanlig jakttur. Som läsare får vi följa ett inte samtal mellan Tristan och den skadade kaninen, de samtalar om svårigheten att vara människa, kärlek och sorg. 
Jaktturen är, för mig, en annorlunda men intressant bok. 

Citat: "De sprang bort till marklägenheten där Emma bodde, utan att räcka varandra handen, utan att röra vid varandra, var och en rädd om sitt skinn, skrämda av kraften i luftmassan som knuffade dem framåt, av den våldsamma diamantskuren från himlen och av vissheten att det funnit varandra, att det var för livet, för alltid, att det var den stora och äkta kärleken trots att de fortfarande var så unga."





Rosie-effekten

Titel: Rosie-effekten
Författare: Graeme Simsion
Betyg: 1

Rosie-effekten är en direkt efterföljare till Projekt Rosie. Den första boken hade en viss charm, men den här var inget för mig. 
Rosie och Don är gifta, lever lyckliga i New York och en dag berättar Rosie att hon är gravid. Don blir chockad då barnet inte var planerat, Dom mår bäst då allt är enligt plan, detta leder till en rad händelser, lögner och usel komunikation de blivande föräldrarna emellan. Hur ska det gå? Ska de hitta tillbaka till varandra och kommer Don landa i fadersrollen? 

Grundhistorien kunde varit intressant om den inte var så osannolik. Dels är det ossnnolika händelser som drabbar Don och sen köper jag inte att de går från ett fungerande äktenskap där de förstår varandra och kommunicerar till att i princip sluta kommunicera helt och inte förstå varandra alls, och det som över en natt. Jag blir mest frustrerad när jag lyssnar se det blir det ovanliga betyget 1 för Rosie-effekten.