söndag 25 oktober 2015

Ojura


Titel: Ojura
Författare: Stina Stoor
Läst: 2015-10-23
Betyg: 4
Första meningen: "Framför huset är det lagt grus som hela tiden sjunker ner i leran."

Stina Stoor är nominerad till Augustpriset med sin novellsamling "Bli som folk"; jag kände mig nyfiken på henne och kom på att jag hade en novell från Novellix av Stoor - "Ojura". Odjura berättas genom ett barns perspektiv och utspelas under en dag då barnet går på kalas. Jag tycker om hur Stoor växlar mellan långa meningar och meningar bestående av ett enda ord. Jag kommer att läsa mer av Stina Stoor. 

Citat "På alla stolar är det knutet blommiga dynor med banden som hänger ner mellan ryggspjälorna, och från lampan dinglar ballonger i nästan alla färger som finns. Gräddtårtsglada barn porslinsslamrar och skränar runt bordet med pappershattar på huvudena. De tre andra flickorna är rosa och vita i sina sommarklänningar. Som skumtomtar. Så. Precis så."



Med Ojura bockar jag av en punkt i Ugglan & bokens novellutmaning: Läs en bok där ett barn är huvudpersonen. 

torsdag 22 oktober 2015

Rosa Candida

Titel: Rosa Candidia
Författare: Audur Ava Olafsdottir
Läst: 2015-10-18-2015-10-22
Betyg: 4
Första meningen: "Eftersom jag står i begrepp att lämna landet och det kan vara svårt att veta exakt när jag kommer tillbaka, tänker min sjuttiosjuårige far göra sista middagen minnesvärd och laga någonting från mammas handskrivna receptsamling, någonting som mamma skulle ha kunnat laga vid ett liknande tillfälle"

Rosa Candidia är namnet på en speciell åttabladig ros som huvudpersonen, Isländske Lobbi, tar med sig på sin resa från sitt växthus på Island till en historisk klosterträdgård i södra Europa. Lobbi är 22 år, han har en dotter med en kvinna han tillbringar en halv natt med, en omtänksam far, en död mor, en autistisk tvillingbror och en stor kärlek till rosor och språk. 

Jag tyckte mycket om att läsa Rosa Candidia, språket är lättsamt och samtidigt innehållsrikt. För mig handlar boken om att lära känna sig själv, om att åka bort, långt bort, för att hitta hem... 

Citat: "Jag kör rakt mot solen, lättare kan det inte bli. Kanske söker jag fortfarande mig själv, men jag vet i alla fall vart jag är på väg."




måndag 19 oktober 2015

Augustpriset Live


Har haft en trevlig och läsinsprerande kväll på Augustpriset Live. Det är något med författarintervjuer; jag vill alltid läsa allt jag hör om även om det inte är min genre. Idag kom jag dock enbart hem med två signerade böcker, två böcker som jag verkligen ser fram emot att läsa!







söndag 18 oktober 2015

Jag är en tjuv

Titel: Jag är en tjuv
Författare: Jonas Karlsson
Läst: 2015-10-09 - 2015-10-18
Betyg: 5
Första meningen: "Det hade ju egentligen  inte hänt någonting, tänkte Roland när han funderade på det efteråt."

Jag är en tjuv är en berättelse Roland som arbetar som säkerhetsvakt på en livsmedelsbutik. För att få bukt på snatterierna inför butiken ett val: polisanmälan eller att stå i entrén med en skylt med texten "jag är en tjuv". En dag väljer en pojke skylten och händelserna som följer välter upp och ned på Rolands inrutade vardag. Roland är en person som är trogen sitt jobb och som nöjer sig i vardagen. Händelserna på jobbet får hans inrutade liv att ruckas om; vem är han i allt som händer och vem vill han vara?

Jag tycker mycket om berättelsen där Jonas Karlsson beskriver vardagligheter med en knorr som får läsaren att fundera.

Citat: "Man måste inte ändra en massa saker hela tiden, tänkte han. Folk trodde gärna det. Och alla verkade de ha ungefär samma bild av hur förändringen skulle se ut. Alltihop gick ut på att man skulle utvecklas som människa och bli mer, ja vad då? Utåtriktad, medmänsklig, ta för sig, så att man blev lycklig eller bara annorlunda? Roland ogillade förändring över huvud taget. Han förändrades dagligen, och allt mot sin vilja. Gick upp eller ner i vikt, fick tandsten och gråa hår, blev äldre, skilde sig, utvecklade allergier, fick hjärtklappning och omodernare mobiltelefon."



Jag fick min bok signerad av Jonas Karlsoon när jag såg honom i Laidykillers på Oscarsteatern. Så glad är jag för det! 





måndag 12 oktober 2015

Jag ska få gå på Augustpriset Live

Jag vann biljett på bloggen Ugglan & boken. Tack så mycket! 
Det ska bli så spännande, jag har aldrig gått på något liknande förut. Att jag dessutom verkligen gillar Daniel Sjölin gör det inte sämre :) Detta var exakt vad jag behövde denna stressiga höst! 

onsdag 7 oktober 2015

I skymningen sjunger koltrasten

Titel: I skymningen sjunger koltrasten
Författare: Linda Olsson
Läst: 2015-10-05 - 2015-10-07
Betyg: 4
Första meningen: "Vinden hade drivit upp från Stadsgårdskajen och tagit fart när den slog i den branta klippväggen på sin väg söderut."

Det är bara att konstatera: jag gillar allt Linda Olsson skriver! I skymningen sjunger koltrasten är en fin roman om vänskap och om hur en liten till synes obetydlig handling kan rädda någon; ett hej är inte alltid bara ett hej... 

I skymningen sjunger koltrasten handlar om tre grannar som alla lever ensamma i sina lägenheter. Var och en med sin egen historia. Vi får möta den varma änkemannen Otto som lever med sina böcker, mystiske Elisabeth som gömmer sig i mörkret och serietecknaren Elias som försöker dölja en del av sig själv.  Allt börjar med en leverans som kommit fel och dessa tre individers vägar möts. 

Jag tyckte mycket om litteraturreferenserna i boken och känslan av den tröst som böcker kan ge. Jag skapade en lista på Boktipset (listan heter Koltrasten) över alla böcker som nämns så att jag kan läsa dem om andan faller på. 

Citat: "De första tonerna av en koltrast sårbara och ändå triumferande sång. Ljudet är dämpat, det lät som om det kom från gården på baksidan av huset. Men det var absolut rent och klart, en jubelsång. Och så fyllt av livsglädje.


söndag 4 oktober 2015

Min mors tystnad

Titel: Min mors tystnad
Författare: Lizzie Doron
Läst: 2015-09-27 - 2015-10-04
Betyg: 4
Första meningen: "Jag kom hem sent på kvällen."

Jag tyckte mycket om Dorons bok "Varför kom du inte innan kriget?" som handlar om Lizzie Dirons uppväxt i utkanten av Tel Aviv och om hennes mor som överlevt fångläger under andra världskriget. I fortsättningen "Min mors tystnad" försöker Lizzie Doron finna svaren om sin far som hon inte vet något om; under hela uppväxten har mamman tigit om allt som har med pappan att göra.
I vuxen ålder börjar pusselbitar falla på plats och sakta växer en levnadshistoria fram. I boken skildras även fina och viktiga vänskapsband, om att finnas i vårt och tort för varandra även om man inte ses i vardagen för att man har ett band till varandra.

Citat: "I mitt huvud uppstod en vild virvel av dåtid och nutid, världar som inte hörde samman blandades. Jag såg mig om och var samtidigt åtta och femtiofem år gammal."