torsdag 31 juli 2014

Enstörig

Titel: Enstörig
Författare: Nina Bouraoui
Läst: 2014-07-24 - 2014-07-30
Betyg: 5-
Första meningen: "Det är alltid samma ljus, när jag tittar ut från mitt fönster, långt bortom parkeringsplatsen, långt bortom familjen Grangos hus, långt bortom elstolparnas kablar."

Nina Bouraoui är fortfarande en av mina stora favoriter. Även om Enstörig är en något svagare femma än mina favoriter "Kärlekens geografi" och "Dockan Bella" som är kortare och intensiva på ett lättare sätt än Enstörig.

Enstörig handlar om en ung kvinna som är i gränslandet mellan att vara barn och vuxen. Hennes bästa vän försvinner och hon är ensam kvar med massa frågor, hon sitter och tittar ut genom sitt fönster och skriver i sin anteckningsbok. Hon skriver om allt, om minnen, om drömmar, om rädslor, om existensiella frågor och om alla sina känslor. Nina Bouraoui skriver vackert och nästan som i en dröm där man snabbt går mellan olika bilder och känslor. En fantastisk bok! 

Jag kunde inte välja ett citat, så det blev två stycken.

Citat: "Jag älskade att gråta. Tårarna rann inte för ingenting. De rann för världens skönhet och för dess ofullkomlighet."

"Det fanns en liten balkong, och på den stod jag och tittade på himlen som hade blivit vit av stjärnor, själv sa jag inom mig att man aldrig var ensam, att det inuti varje stjärna fanns en ängel för alla, en ängel som vakade."




torsdag 24 juli 2014

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten

Titel: Fiskar ändrar riktning i kallt vatten
Författare: Pierre Szalowski
Betyg: 3+
Första meningen: "Vänta lite! Din pappa sover"

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten är en fin bok med värme. Den handlar om några grannar i Quebec som på grund av en isstorm tvingas ändra riktning och kliva ur sina vanliga mönster. Jag tyckte mycket om att läsa denna saga med fint budskap, men jag önskar att jag hade ruskats om lite mer för att verkligen beröras.

Citat: "Om man har ett trassligt ullgarnnystan och drar i en av trådarna, reder ibland nystanet ut sig direkt och ibland blir knuten bara ännu större. Livet är likadant, små handlingar kan leda till att det händer stora saker. Och ibland ger samma hadling inte samma verkan."


fredag 18 juli 2014

Till styvmoderns lov

Titel: Till styvmoderns lov
Författare: Mario Vargas Llosa
Läst: 2014-07-17
Betyg: 4
Första meningen: "Den dag då hon fyllde fyrtio år fann dona Lucrecia på sin kudde ett kärleksksfullt litet brev, skriver med barnslig handstil."

Till styvmoderns lov är en ganska oanständig bok med många erotiska beskrivningar, inget jag önskar att grannen på T-banan läser över axeln på mig. Men jag gillar den, trots den konstant generade känslan så är historien mycket underhållande. Boken handlar om en familj där en ny kvinna kommit in, den handlar om de vuxnas kärlek till varandra och om kvinnans och pojkens minst sagt speciella relation. Varje mening känns genomtänkt och denna korta bok rymmer lika mycket som en full roman. Slutet får mig att vilja läsa mer om dona Lucrecia, Alfonso och don Rigoberto. Hur går det för denna speciella familj? 

Citat: "Jag vet att om jag närmar mig henne kommer hennes skönhet att bränna mig som Libyens sol bränner fjärilen."


torsdag 17 juli 2014

Förr eller senare exploderar jag

Titel: Förr eller senare exploderar jag
Författare: John Green
Läst: 2014-07-12 - 2014-07-17
Betyg: 4 +
Första meningen: "På senvintern mitt sjuttonde levnadsår kom min mamma fram till att jag var deprimerad, antagligen för att jag sällan gick hemifrån, låg rätt mycket i sängen, läste samma bok om och om igen, inte åt så ofta och ägnade ganska stor del av min rikliga fritid åt att tänka på döden."

Förr eller senare exploderar jag är en bok om kärlek, det är en bok om livet, det är en bok om döden och det är en bok om att vara ung och vilja så mycket men att hindras av sin cancersjukdom.

Jag tyckte mycket om att läsa den här boken, den är sorglig men samtidigt fin och på något vis hoppfull. 

Citat:"Jag är kär i dig och jag vet att kärleken bara är ett rop i tomheten och att glömska är oundvikligt och att vi alla är dömda att dö och att det kommer en dag då all vår möda blivit till stoft och jag vet att solen kommer att svälja den enda jorden vi någonsin kommer att ha och jag är kär i dig."


tisdag 15 juli 2014

Tematrio - Franska romaner

Denna vecka uppmanar Lyran (Lyrans Noblesser: Tematrio - Franska romaner) i sin tematrio att berätta om tre franska romaner till deras nationaldags ära. Mitt huvud börjar direkt gå på högvarv jag älskar fransk litteratur och så ska jag bara välja tre böcker, svårt! Tillslut blev det så här i alla fall:


1) Kärlekens geografi -Nina Bouraoui 

Kärlekems Geografi var den första boken jag läste av Nina Bouraoui och det var kärlek direkt! Hon skriver så fantastiskt vackert. Boken handlar om en författare och hennes kärlek till en yngre man som hon har ett sorts långdistans förhållande med. Boken är sprängfylld av känslor och fantastiska citat.


2) Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska - Claire

Castillon 

En novellsamling om kärlek. Claire skriver underbara noveller med brutala och överraskande avslutningar. Novellerna är raka och ibland hemska men jag blir underhållen och gillar det verkligen. 


3) Jag önskar att någon väntade på mig någonstans - Anna Gavalda

Gavalda är en av mina första fransyskor. Novellsamlingen med den fantastiska titeln är en samling med korta tänkvärda noveller som lever kvar i mig långt efter att jag läst dem. 




lördag 12 juli 2014

Min vinst!

Idag fick jag en rolig bokleverans, jag fick min fina vinst efter att ha tippat i Thoren och Lindskogs tävling under fotbolls-VM. Jag vann Adams Arv av Astrid Rosenfeld och jag fick den i superfint danskt band (Jag fick en fin penna också). Längtar tills jag får möjlighet att läsa boken! (Kanske även använda pennan i den, eftersom jag är en sån som stryker under citat i böcker.... )


Utrop

Titel: Utrop
Författare: Céline Curiol
Läst: 2014-07-04 - 2014-07-11
Betyg: 5
Första meningen: "De har känt varandra länge".

Vilken fantastisk läsupplevelse! 
Utrop är ett besök i en namnlös kvinnas hjärna. Huvudpersonen lever ensam och söker efter bekräftelse från sig själv och från andra, ibland till vilket pris som helst. Språket forsar fram och det är bara att följa med i ett virrvarr av tankar och känslor. Utrop är en bok som jag kommer bära med mig länge. 

Jag vill läsa fler av Céline Curiols böcker men det finns ingen mer översatt till svenska. Så jag får antingen hoppas på att det kommer någon snart eller lära mig franska. 

Citat: "Hon vet att allt kommer att bli mycket mer komplicerat sedan, men för stunden väger fortsättningen lätt jämfört med nuet som tar upp all plats och lägger sig över både det förflutna och framtiden."




fredag 4 juli 2014

Fjärilseffekten

Titel: Fjärilseffekten 
Författare: Karin Alvtegen
Läst: 2014-07-01 - 2014-07-04
Betyg: 4

Fjärilseffekten: "En marginell påverkan i systemet kan på sikt få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans".Vilket är exakt vad boken Fjärilseffekten handlar om. 

Som läsare får man följa tre personer: Andreas som bevittnar ett rån och ifrågasätter hela sin existens efter den traumatiska upplevelsen och hans egen reaktion under rånet. Bodil: Som hela sitt liv stått i skuggan av andra och när hon får veta att hon är sjuk och begränsad tid kvar lever upp. Viktoria: Bodils dotter som är perfektionist och hennes sökande efter mening och svar. 
Den enes handlande påverkar någon gång i framtiden någon helt annan...

Karin Alvtegen skriver lättläst men samtidigt med en psykologisk nerv. Jag läste för många år sedan hennes böcker Skam, Svek och Saknad och gillade dem alla mycket. Denna är inte lika obehaglig som jag upplevde de böckerna men väldigt bra. Den perfekta semesterboken!

Citat: "Jag har levt. Bara en sådan sak. Det är väl ändå inte så litet?"







tisdag 1 juli 2014

Den grekiska schackspelerskan.

Titel: Schackspelerskan
Författare: Bertina Henrichs
Läst: 2014-06-28 - 2014-07-01
Betyg: 3

Schackspelerskan handlar om en hotellstäderska på Naxos som lever sitt stilla liv och en dag får hon upp ögonen för schack och något väcks i henne. Det är en fin bok om kampen om att få vara den man är och följa sin egen passion och inte bara leva upp till omgivningens förväntningar. 

Jag tyckte mycket om att läsa boken och att jag befinner mig i Grekland gör inte upplevelsen sämre! 

Nu är det dags för ett dopp i poolen,  innan jag bestämmer mig för vilken nästa bok blir.

Citat "Apollotemplets portal försvann bakom horisonten och lämnade plats åt en blå vidd där himmel och hav flöt ihop. En oskarp gräns som tycktes vilja utplåna skillnaden mellan elementen. Hela Naxos uppslukades av det skimrande blå."